Allt du behöver veta om botox

20 september, 2019 av Tess
Allt du behöver veta om botox

Botox är ett skönhetsingrepp som framförallt används för att bekämpa rynkor, oavsett om det är kråksparkarna vid ögonen, rynkorna i pannan eller ”bekymmersrynkan” mellan ögonen. Botox kan även behandla migrän och kraftiga svettningar. Om du överväger att genomgå en sådan behandling är det viktigt att du funderar över ditt beslut och noggrant kollar upp salongen som ska genomföra ditt ingrepp. Botox är trots allt en försvagad form av ett sorts gift, botulinumtoxin, som injiceras i huden. Botox gör så att musklerna slappnar av och så att de inte kan rynka sig lika mycket som tidigare.

Innan och under ingreppet

Ålder och genetiska anlag gör att vi får rynkor. Ju äldre vi blir, desto mer synliga blir dessa rynkor. Botox är ett mycket effektivt sätt att släta ut rynkorna i framför allt pannan, vid ögonen och mellan ögonbrynen. Innan ingreppet är det viktigt att du gör din research och vet vad du ger dig inpå. Botox blir allt vanligare men det är ju ändå ett slags muskelavslappnande gift som sprutas in i hudens muskulatur. Detta ingrepp får endast genomföras av certifierade salonger, så var noggrann med att kolla upp din salong. Ingreppet är snabbt och smärtfritt och tar oftast inte mer än 20 minuter.

Efter ingreppet och biverkningar

Det tar cirka 3–10 dagar innan du ser resultatet av botoxbehandlingen. Vid behandling av vissa områden kan det ta ännu längre tid. Det är viktigt att komma ihåg att botoxingreppet inte håller för alltid. Det håller i cirka 3–4 månader och därefter måste du göra en ny injektion. Vid upprepade behandlingar håller resultatet längre än vid första behandlingen. Priset för en botoxbehandling varierar beroende på vilken salong du går till, samt hur stort område du vill behandla. En full botoxbehandling (panna, kråksparkar och argrynkan) kostar cirka 4 000 kronor. Den vanligaste biverkningen är blåmärken eller svullnad där botoxen injicerades. Ibland kan även andra muskler bedövas.