Att välja gardiner när man inreder

2 mars, 2019 av Tess
Att välja gardiner när man inreder

Att göra fint i fönstren och sätta upp nya gardiner kan förändra ett helt rums karaktär. Dessutom går det snabbt och är relativt billigt. Det svåra kan vara att välja vilken typ av gardiner som du ska hänga upp. Om du följer vissa riktlinjer blir det enklare. Tänk på att inte köpa ett par gardiner på måfå utan tänk igenom till vilket rum och fönster du behöver en gardin till. Hur ser fönstret ut och vilka behov ska gardinen fylla? En gardin behöver ju dessutom inte endast hängas i ett fönster utan kan fungera som rumsavdelare eller för att rama in sängen.

Sammet kommer tillbaka

En tydlig trend som vi kunnat se de senaste åren är att tyngre och tjockare gardiner varit på väg tillbaka. Tyget får gärna räcka ändå ner till golvet och gardinerna kan hängas omlott med olika struktur och färger på tygen. Det skapar en maffig känsla som för tankarna till lyxiga hotellrum. Tjockare tyg skyddar både mot ljud och ljus. Under år 2018 kom de mjuka böljande sammetsgardinerna upp i mångas fönster. Trenden är stark även under 2019 och de hetaste färgerna är lejongult och gammalrosa. Kombinera gärna gardinerna med accessoarer som kuddar, plädar eller puffar i samma färgskala för en fin enhet.

Skapa en känsla

När det är dags för nya gardiner bör du tänka på var de ska hängas, vilken funktion de ska fylla och vilken känsla du vill skapa. Om du vill återskapa barndomens sommarlov är det kanske vita luftiga trådgardiner du bör hänga upp i köksfönstret. Murriga, djupa och dova färger kan göra rummet mer ombonat men också ge en känsla av lyx. Tänk också på att materialvalet spelar roll och många väljer att hänga de tyngre tygerna i vardags- eller sovrummet. Genom att sätta upp gardinskenor kan du hänga gardinerna omlott och enkelt släppa in den mängd ljus som du önskar.