Bästa tipsen när du ska måla om hemma

5 juli, 2019 av Tess
Bästa tipsen när du ska måla om hemma

När du ska måla om ditt hem finns det några viktiga saker att tänka på, men innan vi går in på det kan vi påminna om att det både är prisvärt och kul. Dessutom är det ett enkelt sätt att piffa upp hemmet, även om det enbart är detaljer på skåpluckor som ska målas. Och visst är det härligt att se förändringen under tiden du målar och stolt visa upp resultatet när jobbet är klart? Oavsett om det är väggarna, golvet och taket i köket, vardagsrummet, hallen eller sovrummet, med våra enkla tips kan du bli ett riktigt målarproffs.

Att tänka på innan du målar

Slutresultatet visar hur noggrant förarbetet är gjort. Här är det alltså viktigt att inte slarva. Färgen gör hela rummet och det kan ta tid att välja kulör. Ett tips är att ta hem några färgprover och provmåla först. Berätta vilket underlag du ska måla på i butiken när du köper färg, så får du rätt hjälp från början. Se till att du har rätt utrustning – inhandla penslar och penselhållare, roller med förlängningsskaft, målartvätt, spackel-set, skyddspapper till golv – istället för tidningspapper – slippapper, skyddshandskar och maskeringstejp. Tvätta ytorna med målartvätt om det behövs, slipa innan du spacklar och borsta bort all smuts.

Sätt igång och måla

Börja med att grundmåla alla ytor, låt det torka innan du börjar med själva målandet. Om du ska måla taket gör du det innan allt annat. Använd en hörnroller eller en liten pensel till hörnen mot tak och golv. Måla med rollern över hela väggen, uppifrån och ner. Därefter stryker du på färgen vågrätt med rollern. Undvik trista bubblor genom att rolla med ett jämt tryck, lite i taget. När målarfärgen har torkat kan det behövas målas om en andra gång. När du målat klart kan du ta bort maskeringstejpen – och voilà! Nu kan du luta dig tillbaka och planera ditt nästa måleriprojekt.