Lamellgardiner är praktiska för stora fönsterytor

7 augusti, 2019 av Tess
Lamellgardiner är praktiska för stora fönsterytor

Stora rum med stora glasytor ställer höga krav på gardinerna. Stora fönster med mycket glas släpper in stora mängder solljus som kan göra rummet stekhett under sommaren och större fönster släpper också in mycket kyla under vintern. Rum där fönsterytorna är stora kan dessutom ge ett ogästvänligt intryck och kan ibland upplevas som bullriga. En bra gardin löser alla dessa problem samtidigt som de stora glasytornas fördelar bibehålls. Här är det självklara valet lamellgardiner.

Form och funktion

Har du ett rum med stora glasytor skall du givetvis dra nytta av dess fördelar. Stora fönster skänker rymd åt ett rum och släpper in mycket ljus, har du dessutom en vacker utsikt vill du nog inte täcka för den utan njuta av den. Ljusinsläpp måste samtidig begränsas för att rummet inte skall bli allt för varmt. Med hjälp av lamellgardiner kan du fortfarande behålla rummets rymd och få in mycket ljus om du vinklar lamellerna något. Lamellgardiner av tjock väv i diskreta färger skänker en härlig textilkänsla samtidigt som de begränsar ljusinsläpp och insyn. Är det ett stort rum som dessutom har stora fönster kan det upplevas som bullrigt eller att et ekar i det, men med hjälp av den tjocka väven i lamellgardinerna absorberas en del ljud. Under kalla dagar minskar dessutom lamellgardiner av tjock väv den värmeförlust som stora fönster alltid medför.

Typ av väv

Vilken typ av lamellgardin som passar ditt rum bäst beror på rummets storlek, fönstrens storlek och rummets läge. Har du ett mycket stort rum med mycket stora fönster bör du också välja stora lameller, lamellerna finns vanligtvis i bredder mellan 60 och 250 mm. 60 mm passar bäst för mindre fönster och 250 passar för riktigt stora panoramafönster. I ett stort rum bör dessutom gardinernas väv vara tjock för att absorbera ljud. Är det ett soligt läge bör du välja en tätare väv som skyddar bra mot solljus, är det ett skuggigt läge är en transparant väv ett bra alternativ och vill du främst skydda från insyn är en semitransparant väv ett bra val.