Måla om inomhus

23 april, 2019 av Tess
Måla om inomhus

Har det blivit dags att måla om där hemma? Då finns det en hel del att tänka på innan du sätter igång. Du måste välja rätt färg för ditt underlag, rätt tillbehör och vilka hjälpmedel du behöver. Det krävs en hel del förarbete också innan du sätter igång och målar, så planera arbetet väl så att du har den tid du behöver på dig att bli färdig. Tänk också på att ha rätt kläder på dig så att du inte förstör de kläder du brukar använda med målarfärg.

Förarbete krävs

Innan du sätter igång att måla måste du göra en del förarbete. Du måste för det första se till att underlaget du ska måla på är rent, annars måste du tvätta av det för att få ett bra resultat av målandet. Sedan måste du täcka golv och möbler för att skydda dessa från färgstänk. Det är också viktigt att maskera lister och liknande med till exempel tejp för att slippa få färg på dem. Sedan är det också viktigt att måla i rätt kläder som både är bekväma och lätta att röra sig i och som du inte behöver oroa dig över att få färg på.

Att välja rätt färg och tillbehör

När du ska måla är det viktigt att välja en högkvalitativ färg så att den håller länge. Du kan välja om du vill ha blank, halvblank eller matt färg och olika varianter passar bättre på olika platser. Ska du till exempel måla om ditt kök är det bra med en färg som du kan torka av efter stänk. Ska du måla stora ytor är en roller ett bra val att måla med, men oftast behöver du även komplettera med penslar för att nå att måla i hörn och nära lister till exempel. Tänk också på att ha en trappstege eller liknande för att nå högt upp.