Välj ekologiska rengöringsprodukter

20 september, 2019 av Tess
Välj ekologiska rengöringsprodukter

Vi är vana vid att äta ekologisk mat och kanske att köpa ekologisk bomull, men hur väljer vi egentligen våra rengöringsprodukter? Både när det gäller den luft vi andas och vår hälsa har vi faktiskt mycket att vinna på att välja ekologiskt även när det kommer till våra rengöringsprodukter. Många konventionella rengöringsmedel innehåller både cancerogena och allergiframkallande ämnen och våra barn och husdjur är särskilt utsatta. Därför kan det vara väl värt att se sig om efter bättre alternativ. Att välja hållbara produkter utan gifter skadar vare sig miljön eller vår hälsa och kan därför vara väl värt sitt pris.

Är ekologiska produkter effektiva?

En av de största invändningarna mot att använda ekologiska rengöringsprodukter är att de inte är lika effektiva som traditionella produkter. Faktum är att ekologiska produkter faktiskt är väldigt effektiva och vissa av dem verkar till och med desinfekterande. Kanske får du använda lite mer muskelkraft i din städning – framförallt när du städar i ditt badrum där du traditionellt skulle använda klorin – men å andra sidan slipper du skadliga bieffekter. Även om traditionella rengöringsmedel är extremt effektiva mot bakterier är detta en effekt som till stor del är ganska onödig eftersom en viss förekomst av bakterier inte alls är skadlig.

Behöver det vara dyrare att städa miljövänligt?

Att köpa ekologiska rengöringsprodukter kostar ofta mer än att köpa traditionella rengöringsmedel, men det finns sätt att städa miljövänligt utan att det behöver kosta mer – istället kan du till och med spara pengar. Många av de matvaror vi har hemma kan faktiskt tjäna som rengöringsmedel! Blanda exempelvis bikarbonat och ättika och du har en kraftfull lösning med många användningsområden. Blandningen kan användas för att ta bort fläckar på textilier, till att rengöra köksbänken, rengöra kaklet i ditt badrum och till att putsa fönster och speglar – bara fantasin sätter gränser. Tillsätt några droppar citron och din städning efterlämnar även en fräsch doft.